2.2. Verbouwing Vierkantshoeve

Plannen:

132334425262738292101

Kunstenaar: Alexander Calder

calder

Alexander (Sandy) Calder stamde uit een echte beeldhouwersfamilie: zijn grootvader Alexander Milne Calder (afkomstig uit Schotland) heeft de 250 figuren van de Philadelphia City Hall in Philadelphia gebeeldhouwd en ook zijn vader, Alexander Stirling Calder, was een gerenommeerde beeldhouwer. Calder is als autodidact begonnen. Calder vertrok in 1926 naar Parijs, bezocht hier de Académie de la Grande Chaumière en leerde andere avant-gardistische tijdgenoten als Joan Miró, Hans Arp, Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Marcel Duchamp kennen.

In 1929 ontmoette Calder tijdens een reis naar New York zijn toekomstige echtgenote, Louisa James, een achternicht van de schrijver Henry James. Zij trouwden in 1931.

Uit een ontmoeting in 1930 met Piet Mondriaan in diens studio in Parijs ontstonden zijn eerste mobiles, die ogenschijnlijk niet aan de wetten van de zwaartekracht onderworpen waren. Met deze mobiles werd hij uiteindelijk bekend en al in 1931 had hij zijn eerste grote tentoonstelling in Parijs. Hij was lid van de Kunstenaarsgroep Abstraction-Création, die een grote invloed had op zijn verdere ontwikkeling richting abstractie. Al in 1934 creëerde Calder zijn eerste voor de buitenruimte geconstrueerde mobile, daarnaast bouwde hij ook al zijn eerste abstracte, grote beeldhouwwerken. Deze noemde hij op aanraden van Arp stabiles om een duidelijk onderscheid te maken met de mobiles. Voor hem was het erg belangrijk, daarin gestimuleerd door Marcel Duchamp en anderen, abstractie en beweging met elkaar te verbinden. Zo maakte hij naast mobiles, die door luchtcirculatie bewogen werden, ook door motoren aangedreven beelden.

Voor de Wereldtentoonstelling van 1937 in Paris bouwde hij een kwikfontein ter herinnering aan de slachtoffers van de kwikmijnbouw. De fontein bevindt zich in het Miró-museum (Museu Fundació Joan Miró) in Barcelona.

Alexander Calder wordt gerekend tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Kinetische kunst. Het levenslange contact met zijn vriend Joan Miró heeft een positieve invloed gehad op zijn kunstenaarschap.

calder_jpg

calder-alexander-lunarscape-3500352

calder-alexander

calder-at-home-top

calder-leaves
caldere747c8f5-f052-46f0-bf84-68dd50a7f74blarge

Sfeerbeelden
56718

9

Voorbeelden van paviljoenen:

Elke zomer geeft het Serpentine Gallery de opdracht aan een toonaangevende architect om een tijdelijk paviljoen te ontwerpen in Londen (Kensington Gardens).

Serpentine Gallery Pavilion 2003
Oscar Niemeyer

high-res-pavilion-frontagecnv00012cnv00013

Serpentine Gallery Pavilion 2002
Toyo Itu

untitled-69toyo-ito-2

Serpentine Gallery Pavilion 2001
Daniel Liebeskind
a

2.1 Verbouwing Rijtjeshuis in de Lazarijstraat

lazarij

lazarij2

Advertenties

0 Responses to “Atelier”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Archief

Pagina’s

Advertenties

%d bloggers liken dit: